Sobere boerenerven

Erven in de Drentse esdorpen waren sober en zeer functioneel.

Er stonden enkele bomen voor beschutting en eigen houtgebruik, hagen (veekering)  tussen weide en moestuin en wat fruit  voor eigen gebruik. Dat alles op een vaak ongeordend erf, wat bebouwing betreft en zonder duidelijke grenzen met de buurerven, wat zorgde voor openheid. De erven liepen vaak vloeiend in elkaar over.

Deze boerderij staat met de achterkant naar de straat (werk erf). Via een eenvoudig vloeiend karrespoor van klinkers en keitjes kom je bij de baander waar wat haagjes en een passende fruitboom zorgen  voor wat groenigheid.

Langs de muren en wanden  onder de druiprand zijn enkele  hortensia’s geplaatst, een voorbeeld van onderhoudsvriendelijk  oplossingen.

Het voorhuis staat hier richting es, met eerst een klein hofje met fruitbomen en boerenheesters en daarachter de weide en akkers. Door middel van een zgn goorntie (kleine veeweide op overgang erf naar es) kom je bij een weide met drinkpoel.

Een geslaagd ontwerp wat al jaren zijn waarde bewijst. Niet in de laatste plaats door de sfeervolle beplanting en het overige materiaal gebruik. De tuin is ook nog eens onderhoudsvriendelijk.

Terug naar overzicht